Teknoloji

Sosyal Medyada trend olan “Yerçekiminden Etkilenmeyen Su” Videosunun özü nedir?

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı, geçen hafta Uluslararası Uzay istasyonu ’ye götürecek yolculuğu yaptı. Bu yolculuk NASA tarafından canlı yayınlandı ve canlı yayın sırasında Gezeravcı’nın elindeki su şişesi bazı kişilerin dikkatini çekti.

Özellikle sosyal medyadaki bazı paylaşımlarda bu suyun hareketi şu şekilde anlatılıyor: Uzaya gitmedik! Dünya düz!” Uzay çalışmaları gibi görüşleri desteklemek ve yalanlamak isteyenler tarafından kullanıldı. Gelelim bu işin özüne.

Önce söz konusu görsele bakalım:

()

Konu 1: Sıvı elementlerin yapıları

maddelerin katı, sıvı ve gaz gibi fiziksel haller Bunu ne belirliyor? Moleküler yapı bozulup mukavemet arttıkça element daha akışkan hale gelir. Tüm atomlar Kuzey Kore askeri geçit töreni gibi düz bir şekilde sıralansaydı, bu nokta kesin olurdu. Daha sistematik olmayan yapılarda sıvı halgeçiş görüyoruz.

Gaz halinde moleküller kafalarından uçmaya ve çarpışmaya başlar. Sıvıların bu özelliği ” Sıvılar konuldukları kabın şeklini alırlar.“Derslerden biliyoruz. Suyun hava ile temas eden kısmı da açık hava basıncı tarafından kontrol edilir ancak yer çekiminin azaldığı veya olmadığı bir ortamda suyun durumu bildiğimizden farklıdır. Bunun için ikinci konuya geçelim, sonra ikisini birleştireceğiz.

Konu 2: Yüzey gerilimi

Fizikokimya adı verilen bilim dalında, bir sıvının yüzey tabakasının esnek bir tabakaya benzer özellikler göstermesi sonucu oluşan etkiye “yüzey gerilimi” adı verilmektedir. Sıcaklık ve yoğunluk gibi faktörler yüzey gerilimini değiştirir. Örneğin suyun en ağır hali 4 derecedir. Böcekler ve bazı canlılar bu gerilimi kullanarak su üzerinde yürürler. Suyu rastgele bir noktaya çeken net bir kuvvet yoksa sıvı su küreye dönüşmek isteyecektir. Bu sayede yüzey gerilimi dengelenir.

Konu 3: Atalet

Bu çok değerli bir yanılgıdır, birisi çıkıp şunu demeli” Sıfır yerçekimi ortamında su neden uçup gitmiyor? Biz uzaya gitmedik!“Şöyle diyorsa cevap verme, karşındakine söyle.” Bu yüzden?” sor. Çünkü bir tartışmada İddiasını kanıtlayarak Sorumlu kişi, iddiada bulunan kişidir. Neden koltukta oturan insanlar uçmuyor, neden uzay istasyonundaki her şey sağa sola uçmuyor, işte tam da bu yüzden su şişeden uçmuyor. Duran bir nesne hareketsiz kalmak ister, hareketli bir nesne ise hareket etmeye devam etmek ister. eylemsizlikBuna denir.

Yer çekiminin olmaması, nesnenin yere ya da algımıza düşmemesi anlamına gelir. aşağı çekmek hiçbir şeyin olmamasıdır. Sıfır yerçekimi ortamında nesneler uçmaz, havada kalır. Sonuç olarak o ortama ve mikro yerçekimine kontrollü bir geçiş söz konusudur ( 400 bin kilometreden fazla Ay’a etki eden kuvvet, (tabii ki) 400 kilometre uzaklıktaki ISS’yi de etkiliyor, yani devam eden bir ortam. Suyu yukarı doğru hareket ettirecek bir kuvvet yoktur.

Konu 4: Merkezkaç Kuvveti

Yüksek hızda dönen istasyonda merkezkaç kuvveti Hala ayrı ayrı var. Newton mekaniğinde bu merkezkaç kuvveti, dönen bir cisimdeki tüm nesnelere etki eden eylemsizliktir. Mesela Dünya kendi ekseni etrafında çok hızlı dönüyor ama biz hep birlikte döndüğümüz için bunu kimse anlamıyor.

Uluslararası Uzay istasyonu Yörüngede çok hızlı bir şekilde dönüyor ve bu nedenle hem bireyleri hem de nesneleri etkileyen kuvvet, ISS yönünde yanaldır. Gerçekten istiyorsanız bir kafeye gidin ve çay tepsilerini çeviren çaycılara bakın. Tepsileri çevirirken de yanal kuvvet uyguluyorlar ve Dünya’da olmamıza rağmen çay ters çevrilse bile dökülmüyor.

Bonus Cehalet: Dostum orada bir ip var videoda gördüm

Bahis bayilerinde kimsenin turuncu kalemi kullanmasını önlemek amacıyla, bağlayıcıBekçi köpeklerini bahçede dolaşabilecek kadar uzun bir zincire layık gören, hatta mümkünse bir şeyler dileyen. bağlayarak tutmakDevasa uzay istasyonundaki bir ülke olarak, hareket etmeye başladığında Nerede duracağını bilmediğimizi kim bilebilir?Milyarlarca dolarlık hasara yol açabilecek, hatta felakete yol açabilecek küçük nesnelerin bağlanmasına en son şaşıran biz olmamız gerekse de, bunun nedeni de eylemsizlik . Yer çekimi azaldıkça sürtünme de azalır. Sürtünme azaldıkça hareket eden nesnelerin durma olasılığı da azalır. Burada da durum böyledir. Yani iple bir şeyi hareket ettirmeye çalışmıyorsunuz, tam tersine hareket etmesini engelleme çabası var.

Özetle: Yukarı itmek için herhangi bir kuvvet uygulanmadığından su yukarıya doğru fışkırmaz. Kalem bir ipe bağlıdır, çünkü çevirirken elimizden düşse kimse onun sağa sola çarpmasını istemez.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu