Beta Mikropları Çocuklar Arasında Kolayca Yayılabilir
Tonsillofarenjit adı verilen hastalık çocuklarda ateş, boğaz ağrısı, baş ağrısı, karın ağrısı ve kusma gibi belirtilerle ortaya çıkıyor. 5-15 yaşları arasında Cluster A Beta Hemolitik Streptokok (GAS) adı verilen bakteri nedeniyle tonsillofarenjitlerin %15-30’u oluşabilmektedir. Bu bakteri kızıl hastalığına da neden olabilir. Damlacık ve temas yoluyla kolaylıkla bulaşabilen Küme A Beta Hemolitik Streptokok bakterisi antibiyotiklerle tedavi edilebilmektedir. Memorial Şişli Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü Ex. Dr. Süeda İş, A Kümesi Beta Hemolitik Streptokok bakterisinin neden olduğu bademcik iltihabı ve kızıl hastalığı hakkında bilgi verdi.
Streptokoklar damlacık enfeksiyonu ve yakın temas yoluyla bulaşır.
Tonsillofarenjite çoğunlukla viral bir enfeksiyon neden olur. Küme A Beta Hemolitik Streptokoklar bakteriyel nedenler arasında en yaygın olanlarıdır. Streptokoklar kişiden kişiye damlacık enfeksiyonu veya yakın temas yoluyla bulaşır. Bu mikroplar, özellikle okullarda, anaokullarında veya bakım evlerinde çok sayıda insanın bulunduğu yerlerde kolayca yayılabilir. Muayene bulgularının ortasında; Bademciklerin iltihaplı görünümü ve şişmesi, boyun lenf bezlerinde büyüme, damakta küçük kırmızı noktalar, küçük dilde şişlik ve vücutta tipik döküntüler görülebilir. Küçük çocuklar bu hastalıkta yutkunmada ağrı nedeniyle yemek yemeyi reddedebilir.
Tedaviden önce hastalığa neyin neden olduğu tam olarak belirlenmelidir.
Tanıda klinik bulgularla birlikte boğazdan alınan hızlı antijen testi ve boğaz kültürü testi kullanılır. Yüksek ASO (Antistreptolysin O) değeri tanıyı güçlendirir. Streptokok enfeksiyonu varlığında bu değer yüksektir. Antibiyotik tedavisine başlamadan önce tanı konulmalıdır. Bu nedenle ateşi ve boğaz ağrısı olan hastalardan sürüntü örneği alınması değerlidir. Hızlı antijen testi negatifse ve klinik şüphe devam ediyorsa boğaz kültürü alınması, bu dönemde antibiyotik tedavisine başlanması ve kültür sonucunun takip edilmesi önerilir.
Antibiyotik tedavisi uygun doz ve sürede uygulanmalıdır.
GAS tonsillofarenjitinin bazı komplikasyonları olabilir. Bunlar inflamatuar ve non-inflamatuar olarak 2’ye ayrılabilir. Akut romatizmal ateş, poststreptokokal reaktif artrit, kızıl, streptokoksik toksik şok sendromu, akut glomerülonefrit, GAS ile ilişkili pediatrik otoimmün nöropsikiyatrik hastalık (PANDAS) inflamatuar olmayan komplikasyonlardır. Enflamasyona neden olan komplikasyonlar ise; boyun çevresinde selülit veya apseler, bademcikler, orta kulak iltihabı, sinüzit, deri ve yumuşak doku enfeksiyonları. GAS tonsillofarenjit vakalarında, etkenin pozitif olarak saptanması ve uygun doz ve sürede antibiyotik tedavisinin uygulanması komplikasyonları en aza indirmek için önemlidir.
Kızılda, döküntü genellikle uzunlamasına başlar.
kızıl; aniden boğaz ağrısı, yutma güçlüğü, yanaklarda kızarıklık, titreme, kusma, baş ve vücut ağrıları, halsizlik ve sıklıkla yüksek ateşle başlar. Hastalar genellikle şiddetli boğaz ağrısından şikayet ederler. Kızılda GAS farenjiti ile birlikte vücutta kırmızı renkli lezyonlar görülür. Bu lezyonlar zımpara kağıdı görünümündedir. GAZ’ın toksinleri nedeniyle gelişir. Ateş ve boğaz ağrısı gibi belirtiler başladıktan sonra genellikle 1-2 gün içinde kızarıklıklar başlar. Döküntü genellikle boyundan başlar ve gövdeye, kollara ve bacaklara yayılır. Çocuğun yanaklarındaki kılcal damarlarda kan birikmesine bağlı kızarıklık ve ağız çevresinde solukluk da tipiktir. Beyaz çilek dili hastalığın ilk günlerinde, kırmızı çilek dili ise birkaç gün sonra ortaya çıkabilir. İlerlemiş vakalarda ciltte, ellerde ve ayaklarda pullanma ve sonrasında soyulma meydana gelebilir.
Kızılda bulaşıcılık antibiyotik başlandıktan 24 saat sonra durur.
Kızıla karşı bir aşı yoktur. Tedavi semptomlara bağlıdır. Küme A Beta Hemolitik Streptokok bakterisinin neden olduğu kızılda tedavi penisilin küme antibiyotikleri ile yapılır. İlaç başlanması ile ateş kısa sürede normale döner. Bulaşıcılık antibiyotiğe başladıktan 24 saat sonra sona erer. Bu nedenle antibiyotik tedavisine başladıktan sonra 1 gün evde kalınması önerilir.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı